Jurgen Platteel: ´Storage en back-up is de basis voor alles´

Jurgen Platteel is manager van het team Storage en Back-up services.

Zijn team bestaat uit circa 15 personen, verdeeld in 3 subteams. De gemeenschappelijke noemer is capacity management.

Het team

Het fileteam verzorgt de NFS en CIF-share oplossingen, inclusief snapshot back-ups. Ook beheert dit team de hosting van virtuele servers voor applicatieservers van circa 40.000 rijksambtenaren en ruim 1000 datashares van organisatie-onderdelen binnen de Rijksoverheid.
Het blockteam voorziet in de SAN gerelateerde data en geconnecteerde storage, onder een virtuele storage laag van IBM SVC. Hier zit een enorm groot landschap achter.
Het back-up team zorgt voor borging van de data, door middel van back-up pakketten Commvault en dataprotector. Gebruikte methoden zijn NDMP, DDBoost en standaard back-up.

De impact van ons werk

De impact van ons werk op de werkzaamheden van ambtenaren binnen de Rijksoverheid is enorm. Ons team staat garant voor de borging van de serverdata, databases, virtuele servers en SAN-transportlaag voor vele onderdelen van het Rijk.
Eigenlijk begint alles pas bij een goed storage en back-up en netwerkbeheer. Pas daarna kunnen alle andere zaken ingeregeld worden, zoals rechtenstructuur, database- en applicatiezaken.
Bij SSC-ICT werken houdt in dat je er rekening mee moet houden, dat je onderdeel bent van het politieke landschap. Dat betekent dat politieke zaken en belangen soms voorgaan ten opzichte van ons eigen belang

Een leuk en divers team

Binnen het team werken beheerders van verschillend niveau. Juniors, mediors en seniors met een licht sturende functie. Natuurlijk met bijpassende salarisniveaus. Het team bestaat vooral uit ´oude rotten´, maar wel jong van geest! De samenwerking is top, ook al zijn er 3 subteams.
Ook is er zat humor, al is dit wel lastiger omdat er door het vaker thuiswerken niet altijd meer fysieke interactie is. De cultuur is heel open en constructief. Onze stelregel is dat fouten niet altijd uit te sluiten zijn maar wie een fout maakt, moet trakteren op gebak. We sturen vooral aan op output, dus iedereen heeft veel vrijheid, zolang de gevraagde werkzaamheden op tijd worden uitgevoerd.

Projecten

We zijn op dit moment druk bezig om alle kosten inzichtelijk te maken voor onze klanten. Ook voeren we achterstallig onderhoud uit, denk hierbij aan het vervangen van storage boxen, mediaservers, enz. Dit gebeurt in het kader van Lifecycle Management (LCM).
Daarnaast doen we een uitvraag voor het back-up landschap. Het doel is om meer richting capacity management te gaan, in plaats van het verplaatsen van data naar opslagsystemen

Uitdagingen

De omgevingen van zowel back-up, file en blockstorage zijn zeer omvangrijk en op alle 3 de gebieden hebben we zowel handen als diepgaande kennis nodig. SSC-ICT is best een grote speler op dit terrein, we denken dus meer in petabyte dan in terabyte. De echte techneut weet wat ik hier mee bedoel. En dat is een behoorlijke uitdaging.
Voor nieuwe medewerkers in ons team is het een uitdaging om zich niet alleen compleet te verdiepen in het eigen subteam, maar ook in de kennis van de andere subteams. Waarbij geldt dat er zowel ruimte is voor experts als voor starters op het gebied van storage en back-up.

Toekomstige ontwikkelingen

Mijn visie voor het team is dat we het Lifecycle Management (LCM) op orde hebben, zodat we met 1 druk op de knop antwoord kunnen geven op vragen met betrekking tot kosten (de DFA-vraag)en audits automatisch en snel kunnen opleveren. Er moet dus een kanteling komen van operationeel beheer naar meer capacity management.

Ook werken bij SSC-ICT?

Door onze diversiteit aan ICT-diensten zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega’s uit verschillende disciplines zowel binnen als buiten de ICT.
Er komen wekelijks nieuwe vacatures online, neem een kijkje op Werken voor Nederland.