Jurgen Platteel: ´Storage en back-up is de basis voor alles´

Jurgen Platteel is manager van het team Storage en Back-up services.

Zijn team bestaat uit circa 15 personen, verdeeld in 3 subteams. De gemeenschappelijke noemer is capacity management.

Het team

Het file team verzorgt de NFS en CIF-share oplossingen, inclusief snapshot back-ups. Ook beheert dit team de hosting van virtuele servers voor applicatieservers van circa 55.000 rijksambtenaren en ruim 1000 datashares van organisatie-onderdelen binnen de Rijksoverheid.
Het block team voorziet in de SAN gerelateerde data en geconnecteerde storage, onder een virtuele storage laag van IBM SVC. Hier zit een enorm groot landschap achter.
Het back-up team zorgt voor borging van de data, door middel van back-up pakketten Commvault, Rubrik en dataprotector. Gebruikte methoden zijn NDMP, DDBoost en standaard back-up.
 

De impact van ons werk

De impact van ons werk op de werkzaamheden van ambtenaren binnen de Rijksoverheid is enorm. Ons team staat garant voor de borging van de serverdata, databases, virtuele servers en SAN-transportlaag voor vele onderdelen van het Rijk. Eigenlijk begint alles pas bij een goed storage en back-up en netwerkbeheer. Pas daarna kunnen alle andere zaken ingeregeld worden, zoals rechtenstructuur, database- en applicatiezaken.
Bij SSC-ICT werken houdt wel in dat je er rekening mee moet houden dat je onderdeel bent van het politieke landschap. Dat betekent dat politieke zaken en belangen soms voorgaan ten opzichte van het eigen belang.

Een leuk en divers team

Ik vind een positieve houding en de bereidheid en drive om vaardigheden aan te leren vaak belangrijker dan een academische achtergrond. Ik geef interne mensen een kans als ze deze graag willen. Zo zijn er succesvol teamleden doorgegroeid binnen de organisatie. Er werken op dit moment beheerders van verschillende niveaus: juniors, mediors en seniors. De samenwerking is top en de cultuur is heel open en constructief.

Verantwoordelijkheden

Als ik een foutje maak, of iemand anders van ons team, kan het zomaar zijn dat ruim 50.000 collega’s zonder hun persoonlijke schijf zitten. Dit onderstreept de verantwoordelijkheid voor de gegevens en de impact van je team op de organisatie. Routine is gevaarlijk. Als je het al tien keer goed hebt gedaan, kan het de elfde keer toch fout gaan. Daarom werken wij altijd met het vierogenprincipe.
Het draait bij ons niet alleen om bits en bytes, maar vooral om mensen. Iedereen krijgt een kans om te groeien. Als je wilt werken waar jouw ontwikkeling als IT´er centraal staat, ben je hier aan het juiste adres!

Projecten

In het kader van lifecycle management (LCM) houden we ons allereerst bezig met achterstallig onderhoud. We vervangen storage boxen, mediaservers en andere zaken. Daarnaast brengen we back-up innovatie, ook wel tiering genoemd, naar de volgende stap. We verplaatsen data die ouder is dan drie maanden naar een goedkopere opslag. Dit bespaart veel kosten, terwijl het restoren van data niet veel langzamer gaat.

Uitdaging

De omgevingen van zowel back-up, file en block storage zijn zeer omvangrijk en we hebben op alle drie de gebieden zowel mensen als diepgaande kennis nodig. SSC-ICT is een grote speler op dit terrein, we denken dus meer in petabyte dan in terabyte. En dat is een behoorlijke uitdaging.

Toekomstige ontwikkelingen

We willen het lifecycle management op orde hebben. We kunnen dan met één druk op de knop antwoord geven op vragen met betrekking tot kosten (de DFA-vraag) en kunnen audits automatisch en snel opleveren. Er moet hiervoor wel een kanteling komen, van operationeel beheer naar meer capacity management.

Ook werken bij SSC-ICT?

Door onze diversiteit aan ICT-diensten zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega’s uit verschillende disciplines zowel binnen als buiten de ICT.
Er komen wekelijks nieuwe vacatures online, neem een kijkje op Werken voor Nederland.