Djunaid Pattisahusiwa: ´Blijven groeien en ontwikkelen´

Djunaid Pattisahusiwa is medewerker bij team Servicedesk, onderdeel van de afdeling Gebruikersondersteuning.

De Servicedesk is het eerste aanspreekpunt voor de gebruikers van SSC-ICT.

Professionele ICT-ondersteuning

Ik ben nog niet zo lang in dienst bij SSC-ICT, maar het is me al duidelijk dat de Servicedesk een belangrijke rol speelt in onze dienstverlening. Wij zijn het eerste, telefonische, aanspreekpunt voor alle ICT-gerelateerde zaken en krijgen de meest uiteenlopende vragen.
Dat kunnen simpele vragen zijn over persoonsgebonden mobiele apparatuur, zoals telefoons en laptops, maar we krijgen ook vragen die betrekking hebben op accounts, autorisaties of het niet goed functioneren van een applicatie. Het is fijn dat we rijksmedewerkers door onze professionele ondersteuning kunnen helpen bij het oplossen van hun ICT-problemen.

Geen minuut spijt

Nu thuiswerken als gevolg van COVID-19 de norm is, kunnen mensen niet snel even iets aan collega’s vragen. Daarom is het bij de Servicedesk een stuk drukker geworden en zijn er daarom ook meer mensen aangenomen, waarvan ik er een ben. Na het afronden van mijn hbo-opleiding ICT Servicemanagement aan de Rotterdamse Hogeschool, ben ik me gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik hoorde van vrienden en familie al positieve geluiden over werken bij de Rijksoverheid en door een toevallige samenloop kwam ik SSC-ICT tegen als ICT-organisatie van het Rijk. Ik heb gesolliciteerd op een vacature voor servicedeskmedewerker en voor ik het wist was ik aangenomen. En ik heb nog geen minuut spijt gehad.

Online inwerken

Het sollicitatieproces en mijn inwerkperiode hebben voornamelijk online plaatsgevonden. Gelukkig leer ik snel dus het inwerken ging prima op deze manier. Het is alleen jammer dat ik mijn collega’s nog amper persoonlijk heb ontmoet, we hebben vooral contact met elkaar via de chat.  Mijn communicatieve vaardigheden komen in deze functie goed van pas, want ik heb de hele dag contact met mensen met uiteenlopende achtergronden op ICT-gebied. Zij komen ook met hele verschillende vragen, wat betekent dat je goed moet kunnen luisteren en doorvragen als het nodig is. Daarnaast moet je natuurlijk ook het probleem goed kunnen analyseren en documenteren. We houden namelijk precies bij wat het probleem is en noteren dat in ons registratiesysteem TOPDesk. Hierdoor kunnen andere afdelingen, die eventueel een casus overnemen, precies weten wat er speelt.

Cursussen en trainingen volgen

Het zou mij niet verbazen als we in de toekomst gebruik gaan maken van Artificial Intelligence (Ai) en chatbots. Voor eenvoudige, veel voorkomende vragen zou dit een oplossing kunnen zijn, maar voor het overgrote deel zal het toch vaak mensenwerk blijven. Zelf hoop ik de komende tijd vooral veel technische kennis op te doen. Die kennis haal ik nu al volop uit de praktijk, maar ik word door de organisatie en mijn leidinggevende ook gestimuleerd om cursussen en trainingen volgen. Zo heb ik al een ITIL-opleiding gedaan en ga ik binnenkort de training Word en Excel voor gevorderden volgen. Maar ook intern zijn veel mogelijkheden om je kennis te verbreden of je te specialiseren. En het zou zo maar kunnen dat ik in de toekomst richting systeembeheerder of functioneel beheerder groei.

Ook werken bij SSC-ICT?

Door onze diversiteit aan ICT-diensten zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega’s uit verschillende disciplines zowel binnen als buiten de ICT.
Er komen wekelijks nieuwe vacatures online, neem een kijkje op Werken voor Nederland.