Mobiele werkplek

Ik gebruik een mobiele werkplek

De mobiele werkplek, waarbij je gebruik maakt van een notebook, is uitermate geschikt voor gebruikers die veel binnen en buiten het eigen ministerie werken en die veel onderweg (mobiel) zijn. De mobiele werkplek biedt gebruikers de mogelijkheid om vanaf een locatie buiten het netwerk van het eigen ministerie snel en eenvoudig in te loggen op het eigen, ministeriële netwerk.

Binnen jouw ministerie kun je op aangewezen locaties gebruik maken van zogenaamde ‘aanlandplekken’. Dit zijn plekken waar je jouw mobiele werkplek kunt aansluiten op een standaard monitor, toetsenbord en muis.


Wij bieden twee typen mobiele werkplekken aan, de Cloudbook en de Managed Laptop. Van elk type worden twee uitvoeringen aangeboden. Kijk hieronder voor meer informatie. Voor elk van deze uitvoeringen vind je rechts op deze pagina verwijzingen naar handige links, zoals handleidingen.

Mobiele werkplek - type Cloudbook

• Google Chromebook, gebaseerd op Chrome-besturingssysteem
• Apple Ipad Pro, gebaseerd op IOS-besturingssysteem


Mobiele werkplek - type Managed Laptop
• Standaard Managed laptop, gebaseerd op Windows-besturingssysteem
• Hybride Managed Laptop, gebaseerd op Windows-besturingssysteem


Heb je vragen over of problemen met het werken met een mobiele werkplek? Meld dit via de Servicedesk SSC-ICT.


Jouw digitale werkomgeving Rijk (DWR) is opgebouwd uit de drie onderstaande categorieën applicaties.

  • Generieke applicaties: deze applicaties krijgt iedereen standaard toegekend zoals Microsoft Office.

  • Gemeenschappelijke applicaties: deze applicaties kan iedereen aanvragen zoals Microsoft Projects (hiervoor gelden licentiekosten).

  • Bedrijfsspecifieke applicaties: deze applicaties zijn uitsluitend door specifieke teams aan te vragen zoals de applicatie iDiplomatie door specifieke teams binnen het Ministerie van BZ.

Wat kan je met DWR Next doen?

Ontdek welk verschil een Cloudbook voor jou kan maken