Ebbing Osinga: ´Inkopen bij SSC-ICT is uitdagend en afwisselend´

Ebbing is als hoofd van de afdeling Inkoop verantwoordelijk voor de inkoop en het contract- en licentiemanagement van SSC-ICT.

De afdeling bestaat uit ongeveer 30 personen en is verdeeld over 5 clusters. Voor ieder cluster is een senior contractmanager verantwoordelijk.

Op weg naar een nieuw inkoopsysteem

SSC-ICT koopt voor bijna € 200 miljoen per jaar bij circa 175 leveranciers. In veel gevallen maken we hierbij gebruik van raamovereenkomsten van het Rijk.
De komende tijd zijn we hard bezig om een vervanging te realiseren voor ons huidige inkoopsysteem (DigiInkoop). In dit rijksbrede systeem zitten alle contracten en inkooporders van SSC-ICT. We gaan niet alleen de inkoopprocessen vervangen en vernieuwen, maar we richten ook een zogenaamde ERP -applicatie in (Enterprise Resource Planning).
Hierin zijn alle processen (Logistiek, Finance en Control, Verkoop, Inkoop en contractmanagement) integraal met elkaar verbonden. Op 1 januari 2023 willen we hiermee ‘live’ gaan.
Lees ook het nieuwsbericht SSC-ICT verbetert kwaliteit inkoopproces.  

Binnen- en buitenwereld

Mijn visie is dat inkoop   moet werken vanuit ‘de bedoeling’. Een uitgangsprincipe dat richting geeft aan hoe je je eigen dienstverlening vormgeeft en dat ik heb meegenomen toen ik bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werkte. Je moet als inkoper of contractmanager blijven beseffen dat niet de regels zelf leidend zijn, maar de achtergrond. Dus het waarom van deze regels.   

Impact van inkoop

Tweederde van de begroting van SSC-ICT heeft een relatie met inkoop. Veel van de   producten en diensten van SSC-ICT maken onderdeel uit van onze dienstverlening. Ik ben trots op iedere bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van onze dienstverlening. Onze kennis en kunde brengen we in bij de inkoopcategorieën als hardware (IWR), software en inhuur en de medewerkers van mijn afdeling maken deel uit van die aanbestedingsteams. En met de vervanging en vernieuwing van DigiInkoop streven we naar nog betere uitvoeringsprocessen op het gebied van logistiek, financiën en inkoop. 

Ook werken bij SSC-ICT?

Door onze diversiteit aan ICT-diensten zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega’s uit verschillende disciplines zowel binnen als buiten de ICT.
Er komen wekelijks nieuwe vacatures online, neem een kijkje op Werken voor Nederland.