Tweede kennissessie cybersecurity bij SSC-ICT

Op donderdag 21 september organiseerde SSC-ICT voor de tweede keer een kennissessie, dit keer met de titel ‘Cybercriminaliteit, daar trap ik toch niet in?

Als sprekers waren Tommy van Steen (universitair docent Cyber Security Governance en gedragswetenschapper) (links op de foto) en Sylvester Klijnstra (senior coördinator Informatiebeveiliging bij SSC-ICT) uitgenodigd.
Irene Jimenez Kwast (security awareness officer bij SSC-ICT) fungeerde als host. 

Deze kennissessie werd (online) bezocht door ruim 300 gasten, zowel werkzaam bij SSC-ICT als externe belangstellenden. Irene Jimenez Kwast ging tijdens het welkomstwoord in op het toenemend aantal cyberdreigingen bij overheidsinstanties, bedrijven en burgers.

Vervolgens sprak Tommy van Steen, verbonden aan de Universiteit Leiden, over het thema social engineering. Hij gaf voorbeelden van manieren waarop cybercriminelen gebruikmaken van de zwakheden in het denken en handelen van mensen, om zo toegang te krijgen tot informatie, systemen en fysieke locaties. 

Hierna gaf Sylvester Klijnstra een presentatie over typosquatting en homogliefen. Dit houdt in dat  cybercriminelen inspelen op menselijke vergissingen bij het lezen van frauduleuze domeinnamen, die vaak moeilijk te onderscheiden zijn van echte domeinnamen.

Beide sprekers beantwoordden vragen van de online aanwezigen. Zij gaven ook handige tips mee om het risico te verkleinen om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Kortom, een leerzame middag voor iedereen die aanwezig was bij deze kennissessie van SSC-ICT!