SSC-ICT verbetert kwaliteit inkoopproces

Eind 2022 stapt SSC-ICT over naar een nieuw inkoopsysteem. Met het nieuwe platform wordt dan een logische stap gezet naar honderd procent digitalisering. Ebbing Osinga, manager van de afdeling inkoop, contract- en licentiemanagement bij SSC-ICT, werd onlangs door het Nationaal Multi-belanghebbenden Forum e-Procurement (NMBF) geïnterviewd over de invloed van de vergaande digitalisering op de aard van het inkoopvak.

Nieuw inkoopsysteem

Waar tien jaar geleden de nadruk nog lag op het bestelproces, is die inmiddels verschoven naar strategisch inkopen, het begeleiden van investeringen en intensief contact met leveranciers en afnemers. Dit alles zodat het inkoopproces beter gestroomlijnd kan worden. 
Het nieuwe inkoopsysteem maakt gebruik van een pakket dat bestaat uit meerdere applicaties. Naast het offerte-, inkoop- en bestelproces kan met dit pakket ook het contract- en leveranciersmanagement geregeld worden.

Vergroot afbeelding
Ebbing Osinga

Osinga: 'We verwachten dat we bijvoorbeeld e-facturatie daarmee veel beter kunnen doen, doordat het automatisch matchen van facturen en orders mogelijk wordt. Het inkoopsysteem en financiële systeem zijn dan namelijk met elkaar verbonden.'

Digitale offertes

Naast de verbeterde digitale matching tussen inkooporders en facturen zijn er nog meer voordelen aan het nieuwe inkoopsysteem. Ook het offerteproces kan hier namelijk mee worden geautomatiseerd. De communicatie over offertes vindt binnen het nieuwe systeem digitaal plaats: uitvraag, beoordeling, gunning en alles wat daarmee samenhangt. Zo ontstaat een digitale inkoopketen. De uitvraag van SSC-ICT komt digitaal bij een leverancier binnen, waarna die - ook digitaal - zijn aanbod doet. Ook de gunning gaat vervolgens elektronisch.

Op weg naar volledige digitalisering

‘Met het nieuwe platform zet SSC-ICT een logische stap op de weg die we al zijn ingeslagen, die van honderd procent digitalisering', zegt Osinga. Deze digitalisering sluit aan op de hogere eisen van opdrachtgevers, en de kwaliteit en duurzaamheid die SSC-ICT nastreeft. Tevens creëert het de mogelijkheid om te focussen op de kwaliteit van contracten en de relatie met leveranciers en interne opdrachtgevers.

Lees het hele interview met Ebbing Osinga op de website van NMBF.