Scheepvaartmuseum lijkt soms net een internetcafé

Scheepvaartmuseum lijkt soms net een internetcafé

Al 3 maanden zijn het Amsterdamse Scheepvaartmuseum en het naastgelegen Marineterrein het bruisende middelpunt van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Internationale gezelschappen van ministers en ambtenaren vergaderen bijna papierloos en houden online contact met hun achterban. Journalisten loggen in op het netwerk en houden de wereld op de hoogte.

Met slimme netwerkoplossingen en vakkundige gebruikersondersteuning draagt SSC-ICT bij aan een soepel verloop van het belangrijkste politieke evenement van dit jaar in Nederland. Tot volle tevredenheid van opdrachtgever Han-Maurits Schaapveld, projectdirecteur bij het ministerie van Buitenlandse zaken. "Mijn vraag aan SSC-ICT was een veilige en betaalbare beheersorganisatie neer te zetten. Door slim (her)gebruik van middelen en efficiënte inzet van gebruikersondersteuning is dat goed gelukt. Met ruim 800 draadloze apparaten die dagelijks gebruikmaken van het netwerk lijkt het hier soms net een internetcafé", aldus Schaapveld.

Veiligheid én gebruiksvriendelijkheid

"Veiligheid staat voorop, maar met stip op 2 staat gebruikersvriendelijkheid. Het is belangrijk dat bezoekers eenvoudig kunnen inloggen op een veilig netwerk en dat er goede ondersteuning op de vloer is. Ik merk dat bezoekers hier tevreden over zijn. Met name de pers is heel enthousiast."

Meer partner dan opdrachtnemer

"Het is voor mij de derde keer dat ik samenwerk met SSC-ICT", vertelt de projectdirecteur. "Na de Nuclear Security Summit (NSS) en de Global Conference on CyberSpace (GCCS) was het logisch dat we ook voor het Europees voorzitterschap met SSC-ICT in zee gingen. Mijn ervaringen met SSC-ICT zijn positief, ik heb steeds met fijne mensen samengewerkt. De NSS was ons eerste grote evenement, we hadden weinig ervaring met een bijeenkomst van die omvang. Ook bij de Global Conference on CyberSpace voelde SSC-ICT meer als partner dan als opdrachtnemer."

Kostenbesparing door schaalvoordelen

"Een grote uitdaging bij een evenement van deze omvang is om de kosten beheersbaar te houden. Het voordeel van een partner als SSC-ICT is dat we gebruik kunnen maken van bepaalde schaalvoordelen die zij hebben bij leveranciers. Dat kan flinke kostenbesparingen opleveren. Een enkele keer stuit ik nog op een ‘paarse krokodil’, bijvoorbeeld bij het afsluiten van de contracten voor het internetnetwerk. De aanbesteding kon alleen voor 5 jaar, terwijl we maar 6 maanden nodig hebben. De strenge regelgeving werkt dan niet mee. Daar hebben we uiteindelijk een creatieve oplossing voor verzonnen. Het is het eindresultaat dat telt, en dat zijn voor mij tevreden bezoekers."