Veilig samenwerken met de e-SWF | SSC-ICT

Veilig samenwerken

Met de externe samenwerkfunctionaliteit (e-SWF) kunnen rijksmedewerkers en partners van buiten de Rijksoverheid ('gasten') op een veilige manier online documenten en informatie uitwisselen.

Werken binnen de externe samenwerkfunctionaliteit is een veilig alternatief voor online samenwerken via openbare clouddiensten (zoals Google docs en Dropbox). Alle informatie wordt opgeslagen in het overheidsdatacenter dat geheel in eigen beheer is. Rijksmedewerkers loggen automatisch met een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor gasten komt daar een extra code bij die zij na aanmelding per sms ontvangen.

Inloggen als rijksambtenaar

De meeste rijksmedewerkers kunnen vanaf hun eigen werkplek automatisch inloggen door naar de externe samenwerkfunctionaliteit te gaan en daar (eenmalig) hun ministerie te kiezen. Werkt automatisch inloggen bij jou niet, vraag dan eerst een gebruikersnaam en wachtwoord aan. Let op: doe dit vanaf je werkplek of thuiswerkomgeving, anders werkt de link niet.

Voorwaarde voor toegang is dat je een rijksaccount hebt met een correcte vermelding in de Rijksadresgids. Sta je niet met je naam en e-mailadres in de Rijksadresgids (of niet correct), vraag dan de contactpersoon binnen jouw ministerie om je gegevens goed te laten registeren. Let op: doe dit vanaf je werkplek of thuiswerkomgeving, anders werkt de link niet. Zonder juiste vermelding in de Rijksadresgids is toegang tot de externe samenwerkfunctionaliteit niet mogelijk.

Inloggen als gast

Als gast vraag je bij de rijksmedewerker die jou heeft uitgenodigd een gebruikersnaam en wachtwoord aan. Vermeld in de aanvraag je initialen, voornaam, achternaam, e-mailadres en mobiel telefoonnummer. Ga vervolgens naar de externe samenwerkfunctionaliteit en log in als gast. Je ontvangt bij elke aanmelding een code per sms. Deze heb je nodig om in te loggen.

Wachtwoord vergeten?

Rijksmedewerker: Vraag hier een nieuw wachtwoord aan (als je geen gebruik maakt van automatisch aanmelden). Let op: doe dit vanaf je werkplek of thuiswerkomgeving, anders werkt de link niet.

Gastgebruiker: Vraag via het inlogscherm van de samenwerkfunctionaliteit een nieuw wachtwoord aan.

Interne samenwerkfunctionaliteit

Wil je als rijksmedewerker alleen samenwerken met andere rijksmedewerkers? Ga dan naar de interne samenwerkfunctionaliteit. Let op: de interne samenwerkfunctionaliteit is alleen bereikbaar vanaf je werkplek of thuiswerkomgeving.

Samenwerken met wie, waar en wanneer je wilt

  • Download deze video

  • Uitgeschreven tekst

    					(Een animatie.) VOICE-OVER: Het Nieuwe Werken is bij de meeste 
    ministeries geïntroduceerd. De rijksmedewerker werkt daardoor plaats- en tijdonafhankelijk. Een teamsite helpt hierbij want deze samenwerkfunctionaliteit maakt het namelijk mogelijk om met jouw collega van Binnenlandse Zaken, een gastgebruiker op Curaçao en een medewerker van VWS veilig en flexibel te werken, altijd en overal. Deel met elkaar informatie, taken, interesses en grote documenten zoals presentaties en filmpjes. Organiseer, discussieer en beheer ideeën. Vind eenvoudig de expertise en kennis die je nodig hebt en verbind deze met jouw team. Zonder reistijd veilig samenwerken met collega's binnen en buiten jouw organisatie. Dat kan omdat een teamsite aan de allerhoogste veiligheidseisen voldoet. Je kiest dus zelf de manier van werken die het beste bij je past. Maak daarom nu eenvoudig en snel jouw eigen teamsite en ervaar zelf het gemak van plaats- en tijdonafhankelijk werken altijd en overal. (Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: SSC-ICT. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beeldtekst: Om jou te helpen is er een toolkit ontwikkeld. Zo kun je direct aan de slag!)